18 Eylül 2008 Perşembe

Salvador Dali

Salvador Dali

Biyografi

Salvador Felipe Jacinto Dali i Domenech 8:45 de 11 Mayıs 1904 sabahı Figueres, İspanya ve küçük tarım kasabasında doğdu. Figueres Pyrenees eteklerinde, Katalonya prenslik yılında Fransız sınır sadece on altı mil uzaklıkta bulunmaktadır. Müreffeh noter oğlu Dali Figueres onun çocukluk çağı geçirdi ve Cadaques kıyı balıkçı köyünde ailesinin yazlık evinde ailesi burada ilk stüdyo kurdu. Bir yetişkin olarak, Yakındaki Port Lligat eşi Gala ile evine yaptı. Eserlerinin çoğunda İspanya bu alanda olan sevgisi yansıtır.


Küçük Dali Madrid San Fernando Güzel Sanatlar Akademisi katıldı. Dali yeteneğini erken tanıma ilk tek Barselona man show 1925 yılında geldi. O zaman üç uluslararası Eserlerinin, Sepet Ekmek Müzesi's (Şimdi toplama dahil), üçüncü yıllık Carnegie Uluslararası Fuarı'na Pittsburgh 1928 yılında gösterildi tanındı.


Ertesi yıl, Dali'nin ilk tek kişilik gösterisi Paris'te yapıldı. Ayrıca surrealists, eski Dadaist Andre Breton öncülüğünde katıldı. O yıl, Dali zaman o Cadaques kocasını onu ziyaret Gala Eluard araya geldi, şair Paul Eluard. She Dali sevgilisi, Muse, işletme yöneticisi ve baş ilham oldu.


Dali yakında Gerçeküstücü Hareketi lideri oldu. Ile yaptığı resim, Belleğin Azmi, veya erime saatler hala yumuşak bir best-sürrealist eserlerini bilinir. Ama savaş yaklaşırken, apolitik Dali Surrealists ve çatışmaya "Gerçeküstücü gruptan 1934 yılında bir" deneme "sırasında sınırdışı" idi. O Ancak, on yıl boyunca uluslararası sürrealist sergilere sergi çalışıyor ama 1.940 tarafından Dali bilim ve din ile meşgul olan bir resim yeni bir tür olarak hareket yaptım.


Dali ve Gala Avrupa Dünya Savaşı sırasında, Amerika Birleşik Devletleri 1.940-48 harcama kaçtı. Bu sanatçı için çok önemli yıllardı. Museum of Modern Art New York 1941 yılında Dali ilk büyük retrospektif sergi verdi. Bu 1942 yılında Dali otobiyografisinin yayın, Secret Life Of Salvador Dali'nin izledi.


Dali gibi uzak Sürrealizm taşınmış ve klasik dönem içine, o büyük 19 tuval, onun serisi başladı ilişkin, tarihsel, bilimsel ve dini temaları çok. Bu eserlerin en iyi bilinen arasında Hallucinogenic Toreador ve Discovery Amerika'nın Kristof Kolomb tarafından müze koleksiyonunda ve National Gallery Washington DC'deki koleksiyonunda Last Supper of Sacrament vardır


1974 yılında Dali Figueres, İspanya Teatro Museo açtı. Bu Paris ve Londra'da Retrospectives tarafından on yılın sonunda izledi. Karısı Gala 1982 yılında ölümünden sonra, Dali sağlığı başarısız başladı. Sonra ateşe Pubol evinde 1984 yılında yakıldı o daha da kötüleşti. İki yıl sonra, bir ayak-maker implante edildi. Çok hayatının bu bölümünün inzivada, ilk Pubol ve sonrasında Torre Galatea, Teatro Museo bitişik geçirdiği dairelerinde geçti. Salvador Dali 23 Ocak 1989 tarihinde Figueres solunum komplikasyonları ile kalp yetmezliği nedeniyle öldü.


Bir sanatçı olarak, Salvador Dali, belirli bir stil veya medya ile sınırlı değildi. Onun geçiş sürrealist eserler yoluyla erken empresyonist resimler edindiği çalışma organı ve onun klasik dönem içine, sürekli büyüyen ve gelişen sanatçı ortaya koymaktadır. Dali tüm medyada, yağlar, suluboya, çizim, grafik bir zenginlik geride bırakarak, çalıştı ve heykeller, film, fotoğraf, performans parçaları, mücevher ve tüm açıklamalarının nesneler. Kadar önemli, o kuşaklar için izin ve kişinin kendi hayatının tüm yönlerini keşfetmek için sol onları sanatsal ifade vermek.


Katıksız bir ilham veya işletmeye resimdeki çalışan olsun, Dali's eşsiz kavrayış ve sembolik karmaşıklığı bariz bulunmaktadır. Her şeyden önce, Dali mükemmel bir tasarımcı oldu. Yaratıcı bir sanatçı olarak onun mükemmellik her zaman Yirminci yüzyılın sanat için bir standart ayarlar.


lhttp://www.salvadordalimuseum.org/history/biography.html

Hiç yorum yok: