20 Ocak 2009 Salı

KENDİNE ZAMAN AYIRMAK İSTEYENELERE DOKUZ ALTIN KURAL -İŞ YAŞAMI

İşi, ailesi, arkadaşlari, akrabalari ve sosyal çevresi arasinda son sürat koşuşturan ve her şeye yetişmeye çalişan kadinlarin ciddi psikolojik sorunlar yaşama olasiliklari da yüksek oluyor. Stres sonucunda gergin, sinirli, öfkeli bir ruh haline giren çalişan kadinlar, sorunlarin farkina varip, kendilerine yüklenmeyi artirdikça, depresyon ve panik ataklara da zemin hazirlamiş oluyorlar...

Yaşam ritmini düzenlemek
Migren, sirt ve bel ağrilari, yeme bozukluklari, alerjiler, uykusuzluk veya düzensiz kanamalari çoğu kez günlük yaşamin stresi tetikliyor. Psikosomatik hastaliklari iyileştirmenin yolu, yaşam ritmini düzeltmek iken, pek çok kadin bunu düşünmek yerine, ilaç tedavilerinden medet umuyor. Oysa, yapilacak iş her şeyde olduğu gibi bir denge kurabilmek.
Çalişan kadinlarin en iyisini yapmak, her şeye yetişebilmek ve herkese zaman ayirabilme arzulariyla yüzleşmeleri gerekiyor.

Günü doğru yönetmek
Önceliklerini saptarken kendilerinin de bir insan olduğunu ve güçlerinin sinirli olduğunu kabul etmelerinde yarar var. Uçaklardaki anonslarda olduğu gibi, annelerin oksijen maskelerini çocuklarindan önce takmasi gerekiyor. Anneler sağlam olmali ki, ailelerine destek olabilsinler.
İtalyan gazeteci Cinzia Sasso ve yönetici Susanna Zucchelli, ''Un''ora solo io vorrei'' (Yalnizca bir saat isterdim) kitaplarinda, zaman hirsizlarina karşi bir dizi tavsiye sunuyorlar. Yazarlarin, kendisine zaman ayirmak isteyenler için dokuz altin kurali var. Sikintisini azaltmak ve gününü doğru yönetmek isteyenler bu listenin bir özetini aşağida bulabilirler.

Dokuz Altın Kural

1. Öncelikleri Belirleyin: Her gece bir sonraki gün yapacağiniz en önemli ilk beş işi bir kağida yazin.

2. Etkinlikleri Zamana Yayin: Bir işi asla yapamam demek yerine, onu yerine getirmek için ne kadar zaman gerekeceğini düşünün ve kendinize belirli bir süre taniyin.

3. Zamani Ölçün: Günlük görevlerinizin ne kadar zaman gerektirdiğini ölçün. Planlarinizi yaparken bu sabit süreleri daima hesaba katin.

4. Kaliteyi Ölçün: Zaman nakittir. Maliyet ve fayda analizi yapin. Aşiri zaman gerektiren ancak verimli sonuçlar elde edemeyeceğiniz işleri reddedin.

5. Delege Etmeyi Öğrenin: ''Ben daha çabuk veya daha hizli yaparim'' düşüncesinin cazibesine tüm gücünüzle karşi koyun.

6. Saygi Görmeyi Talep Edin: (Özellikle de kendinizden) "Zamanim yok" deme cesaretini edinin. Acil diye gelen işlerin gerekli olmayanlarini yapmayin.

7. Zamanla Savaşin: Sizi gevezelikleriyle meşgul edenler ve kendi işlerini hep en önce yaptirmaya zorlayanlara dikkat edin. Trafikte veya kuyrukta bekleme sürelerini dikkate alin, bunlardan kaçmanin yollarini arayin.

8. Teknolojiden Yararlanin: Yeni teknolojilerin kurbani olmayin. Örneğin, daha eskisinin tam olarak nasil kullanilacağini bilmeden, bilgisayariniza yeni sistemleri yüklemeyin.

9. Endişelere Meydan Okuyun: ABD''de ''hurry sickness'' acelecilik hastaliği diye tanimlanan fazla iş yüklenmek ve altindan nasil kalkacağini bilememek durumuna düşmeyin. Stresin yarattiği sikinti, endişe ve gerginlikten korunmanin yolu gerçekçi planlamadan geçiyor.

*alıntı..

Hiç yorum yok: