10 Ocak 2009 Cumartesi

İŞTEN ATILMAK YAŞAMIN SONU DEĞİLDİR..

**İşten atılma kabusunu yenin ..

Son işinizden kötü ayrılmış olmak sizin daha iyi koşullarda yeni bir iş bulamayacağınız anlamına gelmez. İşte doğru bir başlangıç için ipuçları.

Bugün şirketlerin en tepesine kadar yükselmiş ya da iş hayatında büyük başarılar elde etmiş kimi yöneticilerin de bir zamanlar işten çıkarıldığını mutlaka okumuş ya da tanık olmuşsunuzdur. İşten çıkarılmak çoğumuz için bir kabus fakat bunu hayatın bir gerçeği olarak kabullenmeliyiz. Böyle bir durumla karşılaştığın da ise kişinin sorması gereken önemli sorular var: İşinizi kaybettiğinizi öğrendiğinizde işvereninize vereceğiniz yanıt ne olmalıdır? Kimlerden referans isteyebilirsiniz? Şu anki işinizden çıkarılmanın size vereceği olası zararı nasıl minimize edebilirsiniz? İşten çıkarılan pek çok kişi maalesef bir sonraki iş görüşmesinden önce bu soruların cevaplarını pek düşünmez. Oysa iyi bir hazırlıkla bu süreci iyi atlatabilir, iş arayışlarınızdan iyi sonuçlar alabilirsiniz. Peki nasıl?

**İstemekten çekinmeyin ..

Öncelikle kafanızdaki önyargıları atın. Sizi işten çıkaran yöneticinizin sizin için olumlu bir referans yazıp yazmayacağını öğrenin. Sizi işten çıkarması, sizin işsiz kalmanızı istemesi anlamına gelmez. Büyük olasılıkla sizi işten çıkarmış olmak onun da keyfini kaçırmıştır ve hala sizin için bir şeyler yapıyor olmak suçluluk duygusunu hafifletecektir. Sonuç olarak bundan siz kazançlı çıkarsınız. Çünkü iş görüşmelerinde karşınızdaki mülakatçının en çok ilgilendiği şey eski şefinizin sizin hakkınızdaki düşünceleri olacaktır. Eğer duygusal olarak hazırsanız, eski şefinizi arayın ve onunla bir dönem birlikte çalışmaktan duyduğunuz memnuniyeti ifade edin. Ardından da iş arama sürecinde size yardımcı olacak bir referans yazıp yazmayacağını sorun. Eski yöneticinizden destek istediğinizde kullandığı sözcüklerden çok sesinin tonu önemlidir. Vereceği referanstaki küçük bir tereddüt müstakbel işvereninizin gözünden kaçmayacaktır.

**Alternatif referanslar yaratın ..

Ama bazen de bu eski yönetici referans istenecek kişiler listesinin sonunda yer alabilir. Böyle durumlarda sizin yetenekleriniz ve profesyonel becerileriniz konusunda yorum yapabilecek kredibiliteye sahip kişiler alternatif olabilir. Diğer departmanların yöneticileri, danışmanlar, işinizi gözlemleme fırsatı bulmuş olan iş paydaşları sizin deneyimlerinizi yansıtacak iyi birer kaynak olabilir.

**Durumunuzu dramatize etmeyin ..

Bir iş görüşmesinde daha önceki işinizden neden çıkarıldığınızı olumlu cümlelerle aktaramıyorsanız, harika referansların da pek bir etkisi olmayacaktır. Bu konuda size yönelebilecek zeki bir mülakat sorusuna en uygun cevabı bulmaya çalışmak yerine önceden bir yanıt hazırlayın, hatta bu soru gelmeden proaktif davranıp cümle aralarına etkili açıklamalar yerleştirin. Spotları kariyer ve iş deneyimlerinize çevirin, becerilerinizi vurgulayın. Bu konuşmayı beş altı dakikayla sınırlı tutun. İşten çıkarılmış bir çalışanın iş görüşmesinde yapacağı en büyük hata tüm kabahati eski yöneticiye kesmek olur. Bu deneyimden neler öğrendiğinizi yansıtmak sizin olgunluğunuzu gösterir. Tabii bunu yaparken kendinizi de yerden yere vurmayın. Sizi oyun dışı bırakmayacak özeleştiri tonunu tutturmaya özen gösterin.

*alıntı(Derleme: BusinessWeek )

Hiç yorum yok: