7 Ocak 2009 Çarşamba

DENİZ YILDIZI*KÜÇÜK BİR ÖYKÜ..



Çok defa denizin kabarması sırasında sahilin sığ yerlerinde denizin çekilmesiyle sahillerde sıkça görülür.





Deniz yıldızının ilginç bir hikayesi var;

Bir adam okyanus sahilinde yürüyüş yaparken, denize telaşla bir şeyler atan birine rastlar. Biraz daha yaklaşınca bu kişinin, sahile vurmuş denizyıldızlarını denize attığını fark eder ve;

"Niçin bu denizyıldızlarını denize atıyorsunuz?" diye sorar.

Topladıklarını hızla denize atmaya devam eden kişi,

"Yaşamaları için" yanıtını verince, adam şaşkınlıkla;

"İyi ama burada binlerce denizyıldızı var. Hepsini atmanıza imkan yok. Sizin bunları denize atmanız neyi değiştirecek ki?" der.

Yerden bir denizyıldızı daha alıp denize atan kişi,

"Bak onun için çok şey değişti"



DENİZ YILDIZININ ÖZELLİKLERİ:

Deniz yıldızları her yöne yürüyebilir. Gideceği taraftaki kol öncü vazifesini görür, diğer kollar onu takip ederler. Yürürken kollar önce büzülür sonra itme hareketi yapar; böylece deniz yıldızı yürümüş olur. Eğer bir deniz yıldızı'nı sırt üstü çevirirseniz önce ne yapacağını bilmiyormuş gibi bir süre olduğu yerde kalır. Sonra yavaş yavaş kollarından biri geriye doğru kıvrılmaya başlar.

Kıvrılır, kıvrılır en sonunda ucu yere değer. Sonra gittikçe daha fazla kıvrılarak gövdeyi yukarıya doğru kaldırmaya başlar. Diğerleri de aynı şekilde hareket eder. Bir ana gelir ki hayvan tam dik vaziyet alır. Bundan sonra küçük bir gayret daha dengenin bozulmasına sebep olur ve hayvan düzelmiş olarak öbür tarafa düşer.

Deniz yıldızı'nın başka bir özelliği daha vardır. Bir kolunun kalınlığındaki bir yarıktan geçecek derecede vücudunu sıkabilir.

Geçmek istediği yarığa önce bir kolunu sokar, sonra vücudunun geri kalan kısmı uzamaya başlar. Böylece uzayarak daralan vücut küçük bir yarıktan geçebilir. Deniz yıldızları'nın bir başka özelliği de bazen kollarının ucuna ağırlık vererek, sanki dansa hazırlanıyormuş gibi vücutlarını yerden kaldırıp, yükseltmeleridir.

*alıntı..

Hiç yorum yok: