19 Ekim 2008 Pazar

“MEŞGULUM” DEMEYİ ÖĞRENMEK...

Masası dağınık, aynı anda birkaç işi yapmaya çalışan, herkese cevap vermeye çalışan yöneticiler CEO olabilirler mi?
Zaman yönetimi gurusu Stephanie Winston, birkaç ayını başarılı CEO ve üst düzey yöneticilerle görüşüp bu sorunun yanıtını almak için geçirdi ve "Başarı için düzen: En üst düzey yöneticiler ve CEO''''lar en tepeye yükselmelerine yardımcı olan prensipler" adlı bir kitap yazdı. Zamanları ve dikkatlerini dağıtan etkenlere rağmen sakin kalmayı başaran yöneticilerden püf noktalarını öğrendi.

Sesli mail''''le randevu
Ofiste dikkati dağıtan en büyük etkenlerden biri zamansız ziyaretler. Winston, bu konuyla ilgili olarak PM Solutions''''un CEO Kent Crawford''''un "Bir dakikan var mı" sistemini örnek gösteriyor. Crawford, kendisiyle görüşmeye gelecek kişilerden önce bir mail istiyor ve "Saat 3 benim için uygun değil" deyip, uygun saatini bildirebiliyor. Crawford bu yolla zamanını kontrol edebiliyor. Crawford diğer üst düzey yöneticilerle sesli mail sistemiyle konuşuyor ama acil işi olanlar için de kapısı her zaman açık. Winstonr, her gün yüzlerce soru, yorum, istek ve beklenti ile karşı karşıya kalan yöneticiler içinde en güzel çözümü bulan kişi olarak Intel''''in başkanı Andy Grove''''u gösteriyor. Grove, günlük çizelgesine bir defaya mahsus görüşmelere farklı renklerde cepler ayırıyor. Onun en iyi özelliklerinden biri de güne erken başlaması.
Winston''''a göre CEO''''ların yaptığı en büyük hatalardan biri çok fazla görev üstlenmeleri. Zamanlarını tek bir şeye odaklanarak geçirmeleri gerektiğini belirten Winston, "CEO''''lar birden fazla şeyle ilgilenmediklerinde kendilerini suçlu hissediyorlar. Ama konsantrasyonları dağıldığında nasıl iyi bir iş çıkarabilirler ki?" diyor ve ekliyor, "Şu an meşgulüm demeyi bilmek gerekiyor."
*ALINTI-Milliyet 30.1.2005

Hiç yorum yok: