Şiddet, genellikle kapalı kapılar ardında hiç bir şahidin olmadığı ortamlarda gerçekleşir. Şiddet uygulayan, şiddete maruz kalan kişi tarafından şikayet edilerek, bu konuyla ilgili olarak hesap vermesi için çağrıldığında ise, Dr.Jekyll-Mr.Hide benzeri ve ikna edici nedenler ve ifadeler kullanan bir kişiyle karşılaşmak en çok görülen olaydır.
Yani, şikayet etmek de bir yol ama mobbing konusunda asıl yapılması gereken, şiddeti uygulayanla baş etmenin yolunu aramak, bulmak ve psikolojik olarak tuzağa düşmeden, güçlü bir şekilde mücadele etmektir. Size bu yazıda, mobbing ile mücadele etmeye yönelik genel bir tablo çıkarmaya çalışacağım;
İlk adım kontrolü ele almaktır;
Size yöneltilen ofis içi şiddet(mobbing) sırasında size neler olduğunun farkına varın– sorunu olan kişi siz değil zorbalığı gerçekleştiren kişidir.
Görünüşte sizinle veya işyerinizdeki performansınızla ilgili olan ve bazen küçük bir parça “gerçek payı da içeren” eleştiriler ve suçlamalar, aslında sizinle veya performansınızla ilgili değillerdir.
İçerdikleri küçücük gerçek payı yüzünden bu eleştiri ve suçlamaların geçerlilik kazanacağına inanma gafletine düşmeyin, çünkü geçerlilik kazanmazlar. Eleştirinin asıl amacı kontroldür ve performans değerlendirmeleri ile hiçbir ilişkisi yoktur.
Eleştiriler ve suçlamalar zorbalığı yapan kişi, genellikle kendi zayıflıklarını, eksikliklerini, yanlışlarını ve yetersizliklerini yansıtıyordur. Her bir eleştiri veya suçlama aslında zorbalığı yapan kişinin yanlış yaptıkları bir iş veya sözden ileri gelen suçluluklarının ve yanlışlarının birer itirafı durumundadır. Bunları dikkatle düşünün ve anlamaya çalışın.
Yanlız değilsiniz, bu konuda yapılan araştırmalar, örneğin İngiltere’de 3 ila 14 milyon arasında çalışanın başına geldiğini ortaya koyuyor.
Utanç duymaya, suçluluk, korku ve sıkıntı hissetmeye programlanmakta olabilirsiniz – bunlar normal reaksiyonlardır ancak karşınızdaki sizi yenilgiye uğratmaya yönelik olarak hareket ediyorsa, bu durumu görmeniz ve kabul etmemeniz gerekiyor.
Unutmayın, suçluluk ve korku, kontrol taktikleri olarak ün salmışlardır. Tüm istismarcılar, ki buna çocukları cinsel yönden istismar edenler de dahil, kurbanlarını bu yöntemle kontrol ederler ve sessiz kalmalarını sağlarlar.
Neden ben diye soruyor olabilirsiniz. Cevabı da muhtemelen biliyorsunuzdur. Karşınızdaki kişi, bir amacı gerçekleştirmeye çalışıyor.
Ofis içi şiddetle (mobbing) kendi kendinize başa çıkamayabilirsiniz çünkü ofis içi şiddet uygulayanlar hileye, moral bozucu davranışlara başvururlar ve ellerindeki gücü istismar ederler. Mümkünse yardım almalısınız. Yardım istemenin yanlış olan veya utanılacak bir tarafı yoktur.
Ofis içi şiddet uygulayan bulunan kişi üçkağıtçı, hileci, kaypak ve kendi çıkarları için kişileri ve durumları sömürmeye meyilli kişilerdir. Genellikle ofis içi şiddet uygulayan, kişilik bozukluğu olan bir kimse gibi hareket etmektedir.
Böyle bir psikopat uğraşıyorsanız, --ki günlük hayatta teşhis edilmemiş psikopat davranışlara sahip kişiler bulunabiliyor-- ciddi düzeyde ofis içi şiddet uygulayan birisidir. İşte bu noktada tecrübesizliğin sizin en büyük düşmanınız olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Maskenin arkasında gizli olan kişilik bozukluğunu görmeniz ve düzenli olarak ofis içi şiddet uygulayan kişinin, üçkağıtçı, hileci ve manipiülatif yeteneklerini geliştirmek dışında çoğunlukla hiç bir zaman değişmeyecek olan tamamıyla farklı bir kafa yapısına sahip olduğunun farkına varmanız gereklidir.
*alıntı ..
DÖNÜŞ / 22 OCAK
-
Eve dönmenin sevincini ve keyfini yaşayamadan otel yangınıyla bizim de
içimiz yandı. Gün geçmiyor ki bir felaketle karşılaşmayalım ve hiçbirinden
ders al...
2 saat önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder